Hirdetés

Idén ősszel is rengeteg a vadkár Hargita megyében

Megugrott a vadkárok száma az ősz kezdete óta Hargita megyében, a gabonatermés érésével párhuzamosan pedig a károk helyszíne is megváltozott: szeptember eleje óta főként mezőgazdasági területeken okoztak károkat a nagyvadak, miközben az év korábbi időszakában a gazdaságokat és a legelőket látogatták előszeretettel élelmet keresve. A szeptember eleje óta eltelt mintegy másfél hónapban 134 vadkárról kapott bejelentést a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, ami a harmada az idei összes vadkárnak.

Idén összesen 404 vadkár helyszínén végeztek kárfelmérést az ügynökség munkatársai a többi érintett intézmény képviselőivel, a károkat jelentős számban medvék okozták, de az állatállományban keletkezett veszteségek több tíz esetben farkasokhoz köthetők. Évek óta nem volt példa ilyenre, de úgy tűnik, hogy két olyan vadkár is volt, amelyet hiúz okozott.

Az idei garázdálkodások során 152 szarvasmarhát, 161 juhot és 240 háziszárnyast pusztítottak el a nagyvadak, emellett 59 méhkaptárt is tönkretettek a medvék.

Hirdetés