Jelentős mértékben rontotta gazdasági előrejelzését a kormány

2022. május 3.

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága jelentősen csökkentette az idei évre vonatkozó prognózisát, így a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalékos bővülésére számít a korábban remélt 4,3 százalék helyett.

A bukaresti kabinet alá tartozó szakmai testület már február közepén is csökkentette az előrejelzését 4,6 százalékról 4,3 százalékra. A mostani előrejelzés figyelembe vette az orosz-ukrán háború következményeit, és összhangban van a nemzetközi pénzintézetek által előrevetített lassulással, viszont az eddig megszületett legfrissebb prognózisok közül még mindig a román kormányé a legderűlátóbb.  

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén jelentősen, 4,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását. A Világbank április elején 1,9 százalékos GDP-bővülésre számított.

A gazdasági előrejelzési bizottság most közzé tett tavaszi prognózisa szerint - amelyet az Agerpres hírügynökség ismertetett - a román folyó fizetési mérleg hiánya ebben az évben eléri a GDP 6,9 százalékát, az év végén az infláció várhatóan eléri a 9,7 százalékot éves átlagban pedig 10,1 százalékos lesz. Az idei költségvetést 4,6 százalékos gazdasági növekedésre alapozták Romániában.

MTI