Húsvéti nagytakarítás - lélektisztító tevékenység

2022. április 13.

Ha lenne Modern ünnepi népszokások című könyv, bizonyára előkelő helyen szerepelne benne a rettegett tavaszi nagytakarítás, mint a húsvét elmaradhatatlan előzménye. A kellemetlent azonban összeköthetjük a hasznossal, ha a lakás rendbehozatala közben spirituális nagytakarításra is vállalkozunk.

A tavaszi nagytakarítás évente ismétlődő, rituális tevékenység. A húsvétvasárnapot megelőző hét utolsó napjaira jellemző takarításláz. A háziasszonyok ilyenkor tömegesen szabadságot vesznek ki (egyes néprajzkutatók beszámoltak teljes munkahelyek leállásáról is), és rohannak haza takarítani. Általában célirányosan végzik a tevékenységet, azaz gondosan megtervezett haditerv szerint következnek az egyes munkálatok. A nagytakarítás határideje: általában nagyszombat, sötétedés. Megfigyelhető, hogy a határidőhöz közeledve egyfajta pánik lesz úrrá mind a takarítást végzőn, mind családtagjain. A másnapi ünneplés azonban az esetek többségében teljesen feloldja az átmeneti feszültséget.

Még a nemszeretem-munkának is megvan a gyümölcse sőt, talán hatványozottabban. Különösen igaz ez a tavaszi nagytakarításra: amikor másnap beragyog a napfény a tiszta ablakon, úgy érezzük, minden erőfeszítés kárpótolva van, és méltóképp készültünk fel az ünnepre.

Nem véletlenül tulajdonítanak szimbolikus jelentőséget a tavaszi nagytakarításnak. Sokkal többről van szó, mint a fizikai munkáról. Nemcsak a lakást szabadítjuk meg a felesleges terhektől és szennyeződéstől, hanem saját magunkból is kiadhatjuk a hosszúra nyúlt tél minden kellemetlen maradékát. Ezt nevezzük spirituális nagytakarításnak. A hulladékkal együtt gondjainkat is kisöpörjük a szobából, és utána, már a tiszta lakásban egy rituális fürdővel minden negatív energiát kimoshatunk magunkból.

mediatica