Húsvéti jó tanácsok, nem csak az ünnepnapokra

2022. április 12.

Húsvétkor előtérbe kerülnek az üzletek polcain az édességek, a gyermekjátékok, a húsvéti dekorációk, és az asztal fő vendégei, a sonka és a tojás. Lehet, hogy megszokásból, rutinosan vásárolunk, azonban egy tapasztalt fogyasztónak sem árt, ha néhány dolognak utánanéz, mielőtt a kosarába, otthon pedig gyermekei, vendégei elé teszi a finomságokat.

Általános jó tanácsunk, hogy gyermekjátékot, édességet lehetőleg ne vásároljon aluljáróban, utcán, ellenőrizhetetlen árusoktól, mivel ott nagy valószínűséggel blokkot sem kap a vásárlásról, így bármilyen jellegű probléma esetén nem lesz kihez fordulnia panaszával.

Húsvéti kifogások – „Tegnap ért véget az akció”

Amennyiben egy termékhez két vagy esetleg több árat is talál feltüntetve az üzletben, mindig ragaszkodjon a legalacsonyabbhoz! A kereskedő ugyanis köteles ezen az áron értékesíteni a terméket. Ha a pénztárnál magasabb árat kérnek a termékért, mint amely azon szerepel, álljanak ki jogaikért! Gyakori hivatkozás például, hogy a tegnap véget ért akcióból véletlenül kint maradt az akciós tábla. Ez azonban nem mentesíti a kereskedőt a megtévesztés következményei alól.

Ha abba a helyzetbe kerülnek, hogy csak később veszik észre, hogy a pénztárnál a vásárolt termékért a feltüntetettnél vagy a meghirdetettnél magasabb árat számolt fel a kereskedő, ne riassza el önöket „A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el” kiírás. A fogyasztó kifogását a kereskedőnek ettől függetlenül rendeznie kell, ez nyilvánvalóan nem mentesítheti a vállalkozást a jogsértés következményei alól.
Ha panaszát a kereskedő helyben nem rendezi, akkor írjon az üzletben elérhető helyen kihelyezendő vásárlók könyvébe, amelyre 30 napon belül választ kell kapnia. A szabálytalan árfeltüntetési gyakorlatot jelezheti az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál.

Akciós vagy nem akciós? Ez itt a kérdés

Az akciók esetében, különösen a „+25% ingyen”, illetve a „2+1 ajándék” típusú akcióknál győződjenek meg arról, hogy az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Ez nehezebb lehet olyan ajándékcsomagoknál, ahol különböző típusú, egyébként egyenként is kapható szezonális termékek – például csokoládétojások, csokoládényúl és -bárány – kerülnek egy csomagba, de pénztárcánk védelme érdekében megéri utánaszámolni.
Értékesebb termék vásárlása előtt (például alkoholos italok, gyermekjátékok, húsvéti dekoráció) érdemes a boltok reklámújságjaiban, az interneten utánanézni, hogy hol milyen áron juthat hozzá a kiszemelt áruhoz. A boltban érdemes néznie az egységárakat is, amely segíti önt eligazodni abban, hogy egy egységnyi termék mely kiszerelésben, mely gyártótól kedvezőbb.

Minőségmegőrzési idő

Mindig nézzék meg a termékek minőségmegőrzési idejét! Ha nem tudják elolvasni, kérjenek segítséget! Fontos, hogy a dátumnak a nap/hónap/év sorrendet kell követnie. Ezt érdemes megjegyeznünk arra az esetre, ha a dátumjelölés nem egyértelmű számunkra, és a csomagoláson sem találjuk a feltüntetés sorrendjét.
Mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között? Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Vannak azonban mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek, amelyeknél a minőségmegőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett így a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni.
Amennyiben kifogásolható minőségű, helytelenül tárolt élelmiszerrel találkozik, hazaérve derül ki, hogy már eleve romlott a sonka, ezzel kapcsolatos panaszát a hatóságoknál jelezheti.

Mire figyeljünk vásárlás után?

Fogyasztás, felhasználás előtt szintén nézzék meg az élelmiszerek csomagolásán, hogy minőségmegőrzési idejük nem járt-e le. Közvetlenül ajándékozás előtt pedig szintén célszerű ezt megtenni, nehogy például egy régebben vásárolt, lejárt minőségmegőrzési idejű bonbonnal lepjük meg szerettünket.
Tapasztalataink szerint még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fizetést követően a blokktól gyorsan meg is szabadulnak. Pedig utólagos reklamáció esetén erre még nagy szükségük lehet – aki járt már így, az bizonyára tudja –, így érdemes azt megőrizni.

MNO