Tovább drágultak a lakások idén februárban

2022. március 22.

Romániában tovább emelkedett az apartmanok ára 2022 első két hónapjában, és az ingatlanfejlesztők szerint a folyamat egyelőre nem áll meg - közölte a Profit.ro és a Digi24.

Az építkezési anyagok és eszközök árának növekedése, az építkezési anyagok ukrajnai háború okozta hiánya, a befektetők építkezési szándékának visszaesése és az infláció csak néhány a kiváltó okok listáján. Az ellenkező oldalon viszont a vásárlói kedv is csökken, így egyelőre nehéz megjósolni, hogy a következő hónapok során miként alakul az ingatlanpiac.

Februárban országos szinten átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a lakásárak, ami négyzetméterenként 1.609 eurós átlagárat jelent.

A legnagyobb mértékben Kolozsváron emelkedtek az apartmanárak, így ott februárban 3,9 százalékkal kellett többet fizetni egy-egy lakásért januárhoz képest és 21 százalékkal többet, mint 2021 hasonló időszakában. Brassóban 2,6, Temesváron 2,4, Jászvásáron 1,8, Konstancán pedig 1 százalékkal került többe egy apartman idén februárban, mint az év első hónapjában, és 13-19 százalékkal többe, mint múlt év februárjában.

Bukarestben 1,1 százalékos árcsökkenést jegyeztek januárhoz viszonyítva, de múlt év azonos időszakához képest 15,3 százalékos volt a növekedés.

Rádió GaGa