Pánikvásárlás Romániában

2022. március 16.

Romániában is pánikvásárlás kezdődött a boltokban, az emberek ugyanis attól tartanak, hogy nemsokára egyáltalán nem lehet kapni étolajat és lisztet. A közösségi oldalakon futótűzként terjednek az üres polcokról és az étolajjal teli bevásárlókocsikról készült fotók.

Ez arra késztette a hatóságokat, hogy ismét megpróbálják biztosítani a fogyasztókat arról, Romániában nem lesz hiány napraforgóolajból. „A következő betakarításig elegendő olajkészletünk van” – mondta Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a tárca naponta ellenőrzi az agrár-élelmiszeripari termékek készleteit. A minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy Románia 2021-ben rekordmennyiségű, hárommillió tonna napraforgót takarított be, miközben a román lakosság évente mindössze 200 ezer tonnából készült olajat fogyaszt.

Néhány vásárló azonban rámutatott, hogy nem a készletek, hanem a hirtelen áremelkedés miatt aggódnak, ahogyan az üzemanyagok esetében. A napokban a román sofőrök megrohamozták a benzinkutakat, miután megjelentek az első hírek a brutális, rekordnak számító áremelkedésről.

Magyar Nemzet