Romániában pánik tört ki az üzemanyagpiacon

2022. március 10.

A Versenytanács figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek - olvasható a hatóság mai közleményében.

A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat. A piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és összehangolt lépéseket a törvény bünteti - olvasható a közleményben.

A Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult „nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet“ elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő.

A kormány közben bejelentette, hogy Nicolae Ciucă kormányfő ma megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával.

Az Árkövető webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál jegyeztek nagymértékű üzemanyagár-emelkedést.

A Versenytanács több szankciót is kiszabott a romániai üzemanyagpiac szereplőire. Évekkel ezelőtt például hat üzemanyag-forgalmazó vállalatot 205 millió euróra büntettek kartellezés miatt. A szankciót a bíróság 2016-ban megerősítette.

Agerpres