Rafila: a veszélyhelyzet lejártával a járványügyi korlátozások megszűnnek

2022. március 8.

A veszélyhelyzet megszüntetésével feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Romániában - közölte kedden az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila leszögezte, sem kültéren, sem zárt térben nem lesz kötelező szerdától a védőmaszk viselése, és nem korlátozzák a bevásárlóközpontokba, vendéglátóegységekbe, közintézményekbe való belépést, sem ezek nyitva tartását.

Ugyanakkor az országba belépőktől nem kérik a Covid-igazolványt, és beutazási adatlapot sem kell kitölteni.

"Gyakorlatilag minden korlátozás megszűnik (...) Az elővigyázatosság és az egyéni felelősség lesz a meghatározó a következő időszakban" - magyarázta Alexandru Rafila. Hozzátette, a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyeknek a járványügyi korlátozások megszűnte után is lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, ennek betartását azonban ezután az emberek "jóérzésére" bízzák, a hatóságok nem fognak ellenőrizni és büntetni.

"Amint valakinek pozitív lesz a tesztje, automatikusan elkülönülésbe vonul, és kiírja betegszabadságra a családorvos vagy annak a kórháznak az orvosa, ahova beutalták" - fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Agerpres