A karácsonyfa ruhája

2021. december 21.

A karácsonyfa díszítésében is vannak divatirányzatok. Míg 20 éve a minél színesebb, annál jobb elve érvényesült, az elmúlt években az egy színben tartott fák számítottak „trendinek”.

A csak piros, csak lila, csak kék vagy csak ezüst karácsonyfák még mindig nagyon kedveltek. Természetesen a fenyőfák öltöztetésében sem kell feltétlenül követni a divatot. A karácsonyfa-díszítés valójában érzelmi kérdés. Szív kell hozzá és sok-sok szeretet. A kisgyermekes családok angyala gyakran hoz hatalmas, mennyezetig érő fát.

Sokan elvből ellenzik, mészárlásnak tartják ünnep előtt a fenyőfák millióinak kivágását. A műfenyők mégsem terjedtek igazán el. Aki mégis műfát állít, vázában vagy asztaldíszként helyezzen el a lakásban szép fenyőágakat, hiszen fenyőillat nélkül nem teljes a karácsonyi hangulat.

Először a csúcsot tűzzük fel, utána az akasztós díszeket helyezzük el, a fenyő törzsétől az ágak vége felé haladva. A következő az égősor (próbáljuk ki előbb, és pótoljuk a kiégett izzókat), utána a szaloncukor és egyéb ehető díszek jöhetnek, legvégül a girlandok, lamék és a csillagszórók.

Vigyázat! A gyertya gyönyörű a fán, de rendkívül tűzveszélyes. Csillagszórót legföljebb szenteste gyújtsunk a fenyőn. A fa gyorsan kiszárad, és a kis sziporkáktól is lángra kaphat.

Az esztendők során összegyűjtött azonos színű díszeket nem könnyű egyszerre lecserélni. Így azután mi a piros fenyőfát unjuk, barátaink a lila, ezüst vagy éppen arany díszeket. Cseréljünk! Így plusz kiadások nélkül kipróbálhatunk egy más színvilágú fenyőfát, vagy akár minden évben más színű fenyőt állíthatunk. Ha a mennyezetig érő fenyő helyett idén csak méterest állítunk – vagy éppen fordítva – a díszeket is le kell cserélnünk. Ügyelni kell ugyanis az arányokra: a pici fán az apró gömbök, kicsi díszek mutatnak, a nagy fánál ezekkel nem is érdemes próbálkozni.

Ugyanígy a hatalmas gömbök fel sem akaszthatók a kis fákra, hiszen a dísz akkor szép, ha nem ül rá az ágakra. Ugyanez a helyzet a girlandokkal. A kis fenyőre vékony lamét, apró díszeket válasszunk. A karácsonyi hangulat fontos kelléke a tűz fénye, a sok táncoló lángocska. A gyertyákra szép karácsonyi gyűrűket lehet húzni, a mécseseket pedig kerámia házikóba, fenyőruhába bújtatni.

mediatica

Ezt olvasta?
Mindenki gyerekké válik karácsonykor
Varázsolja otthonába a karácsony illatát
27 apró trükk, hogy elkerüld a súlygyarapodást az ünnepi szezonban