Magas inflációra számít a román jegybank

2021. március 17.

A Román Nemzeti Bank 3,4 százalékos inflációra számít 2021 végére a korábban prognosztizált 2,5 százalékkal szemben.

A dokumentum szerint arra számítanak, hogy a fogyasztói árindex később mérséklődni fog, így 2022 végére 2,8 százalékos inflációt remélnek. Felidézték, hogy az év első két hónapjában a villamosenergia és az üzemanyag drágulása a vártnál nagyobb volt.

A villamosenergia azt követően drágult januárban és februárban, hogy a hatóságok január 1-től liberalizálták a lakossági villamosenergia árát. Ez a folyamat főleg azért vezetett áremelkedéshez, mert a fogyasztók nagy többsége 2020 végéig nem választott versenypiaci szerződést, hanem a régi, hatóságilag szabályozott árú szerződéstípusnál maradt, amely értelmében a villamosenergiát 25 százalékkal drágábban szolgáltatták január 1-től.

Az emelkedő infláció ellenére a román jegybank igazgatótanácsa hétfői monetáris politikai ülésén változatlanul 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot, amit a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalansággal indokoltak. Az idén januárban 2,99 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta a decemberi 2,06 százalékról, majd februárban tovább nőtt 3,16 százalékra.

MTI