Még sokáig nem lesz teljes az észak-erdélyi autópálya

2021. március 12.

Romániában felbontják a szerződést az észak-erdélyi A3-as autópálya Aranyosgyéres-Maroskece szakaszának építőjével – jelentette be közösségi oldalán csütörtökön Cătălin Drula szállításügyi miniszter. 

A tárcavezető közölte: elfogyott a türelem a Straco Group által vezetett román konzorcium iránt, amely öt év alatt a pályaszakasz kevesebb mint 40 százalékát építette meg, és az elmúlt öt hónapban csak egy százalékot haladt a munkával. A pályaépítő ellen csődeljárás indult, a cég nem fizette ki az alvállalkozóit sem. A miniszter gyanúsan olcsónak nevezete, hogy a konzorcium úgy nyerte el a 15,7 kilométeres, 620 millió lej értékűre becsült pályaszakasz megépítésének a jogát, hogy 280 millió lejes ajánlatot tett. A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság most bejelentette: hamarosan elkészíti a hátralévő munkálatok megpályáztatásának a dokumentációját.

A román állam még 2003-ban döntött arról, hogy megépíti a Borstól Brassóig vezető 415 kilométeres A3-as autópályát, amelynek kivitelezésével akkor versenytárgyalás nélkül bízták meg az amerikai Bechtel társaságot. Tíz évvel később szerződést bontottak, mert ennyi idő alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres szakaszt adták át. Jelenleg a pályából mintegy 98 kilométer használható.

MTI