Poros az íróasztala? Kérjen bérkiegészítést

2021. február 9.

Meghökkentő fizetéskiegészítéseket kapnak sok esetben az állami alkalmazottak, ezért Florin Cîțu kormányfő az állami költségvetés-tervezet parlamenti benyújtásának elnapolása mellett döntött. Mint fogalmazott, őt is meglepte, hogy milyen képtelen okok miatt kap sok állami alkalmazott fizetéskiegészítést, ezért úgy döntött, ezeket kivezeti a költségvetésből.

Gazdasági szakemberek szerint a különböző kiegészítéseknek köszönhetően sok közalkalmazott fizetése az elmúlt négy év alatt megkétszereződött, így az adókból és illetékekből befolyó pénz közel 85 százalékát költi már az állam a bérek kifizetésére.

A Digi24 által megszólaltatott pénzügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a már mindenki által ismert kiegészítések mellett az állam gyakran azért is pluszba fizet, ha  alkalmazottai számítógépen dolgoznak, de pl. a szállításügyi minisztérium munkatársai az épület tetejére telepített antennák miatt kapnak jelentős mértékű bérpótlékot, a Nép Ügyvédjének hivatalnokai pedig többek közt azért is, mert porban dolgoznak vagy az íróasztalon baktériumok lehetnek. Emellett több más hivatalban pl. a stresszhelyzet miatt kapnak bérkiegészítést az alkalmazottak - tájékoztatott internetes oldalán a Digi24.

Rádió Gaga