A televízióban és az interneten is nézhető a Bethlen-szobor avatása

2020. november 14.

Az érvényben levő járványügyi szabályozások nem teszik lehetővé, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát ünnepélyes rendezvény keretei között leplezzék le. A járványügyi helyzetre való tekintettel a szobrot a fejedelem halálának 391. évfordulóján, 2020. november 15-én, 15 órakor, szűk körben, sajtótájékoztató keretei között avatják fel.

Az eseményen részt vesznek: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Potápi Árpád János, Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, Jakab István, Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Tekintettel arra, hogy a marosvásárhelyi polgároknak ezúttal nem nyílik lehetőségük az eseményen részt venni, megértésüket kérik, ugyanakkor felhívással fordulnak feléjük, hogy a Marosvásárhelyt szabad királyi városi rangra emelő fejedelmünk iránti tiszteletüket, az avatást követő napokban egy szál fehér virág szobornál való elhelyezésével fejezzék ki.

Kérik a marosvásárhelyieket és az érdeklődőket, hogy a gyülekezési korlátozások miatt ne a helyszínen, hanem otthonról kövessék az eseményt (élőben közvetít az Erdélyi Magyar Televízió és Soós Zoltán polgármester Facebook oldala).

Emellett arról is tájékoztatják a marosvásárhelyieket, hogy amennyiben a járványügyi szabályozás megengedi, 2021. április 29-én, a Marosvásárhely számára kiállított kiváltságlevél 405. évfordulóján nagyszabású, méltó ünnepség keretében emlékeznek meg a fejedelemről.

közlemény