Elhalaszthatják a háztartási gépek idei roncsprogramját

2020. november 4.

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter több mint egy hónapja jelentette be, hogy az erre vonatkozó szabályozást közvitára bocsátották, a 30 nap leteltével azonban nem jelent meg a témában további tájékoztatás.

Sajtóhírek szerint a háztartási gépek forgalmazói és a futárszolgáltatást végző nagyvállalatok a program elhalasztását kérték a Környezetvédelmi Alaptól (AFM). Arra hivatkoznak, hogy egyrészt a koronavírus-járvány miatt amúgy is jóval többen veszik igénybe szolgáltatásaikat, így a fekete péntek közeledtével újabb forgalomnövekedésnek nem biztos, hogy eleget tudnának tenni. Másrészt év elején amúgy is csökken a vállalatok üzleti forgalma, így a háztartási gépek roncsprogramjának januári meghirdetése éppen kapóra jönne úgy az üzleteknek, mint a gyorspostáknak is.

A vesztesek ezúttal is a vásárlók lennének, akik emiatt nem tudnák a fekete péntek és a roncsprogram által nyújtott kedvezményeket egyidejűleg igénybe venni.

Bár a Környezetvédelmi Alap úgy tűnik engedne a kereskedők nyomásának, a helyzetet a decemberi parlamenti választások menthetik meg, amely elég indok lehet arra, hogy a kormány mégis betartsa a háztartási gépek roncsprogramjának eredeti menetrendjét és még ebben az évben sort kerítsen rá.

Dönteni az ügyben várhatóan a következő napokban fog a kormányzat.

Rádió Gaga