Jókora összeget fordít Brüsszel a román utakra

2020. szeptember 3.

Az Európai Unió kohéziós politikája csaknem 1,5 milliárd euróval támogatja a romániai közlekedési infrastruktúra és a katasztrófavédelem fejlesztését – olvasható az Európai Bizottság csütörtöki közleményében. A brüsszeli testület 875,5 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Nagyszeben-Pitesti autópálya kezdő szakaszának megépítésére. Ez lesz az első autópálya, amely keresztezi a Kárpátokat, lehetővé téve az akadálytalan összeköttetést Romániában a transzeurópai közlekedési hálózat Rajna-Duna folyosóján.

A folyosó zavartalan kapcsolatot biztosít a fekete-tengeri Konstanca kikötőjétől a magyar határon fekvő Nagylakig, összekapcsolva Románia középső és nyugati részét az európai autópálya-hálózattal.

Az EU továbbá 578,4 millió eurót ad Románia katasztrófaelhárításának fejlesztéséhez. A beruházás új felszerelések vásárlásával, valamint a személyzet képzésével javítja Románia reagálási képességét a szárazföldön, a levegőben és a tengeren jelentkező vészhelyzetekre.

Elisa Ferreira kohéziós politikáért és reformokért felelős biztos elmondta, hogy mindkét projekt pozitív hatással lesz a gazdaságra és az emberek életminőségére.

Az egyik program növeli a közúti biztonságot, lerövidíti az utazási időt, és csökkenti az utasok, illetve az áruk szállítási költségeit,

míg a másik különösen releváns egy olyan ország számára, mint Románia, ahol a domborzat, valamint a sűrű folyami és patakhálózat miatt nagy a természeti katasztrófák veszélye – fogalmazott.

MTI