Románia táblagépek és mobilvécék beszerzésével készül az új tanévre

2020. augusztus 26.

Románia 175 millió eurónyi vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít táblagépek, egészségügyi felszerelések és mobilvécék beszerzésére, hogy a koronavírus-járvány közepette kezdődő új tanévben a hátrányos helyzetű diákok számára is megteremtse a megfelelő higiéniai, illetve távoktatási feltételeket.

Az erről szóló, hétfőn elfogadott sürgősségi kormányrendeletet kedden ismertette a román sajtó.

Az iskolákat működtető települési önkormányzatok azokat a kiadásaikat számolhatják el, amelyeket augusztus elsejétől kezdődően fordítottak a jogszabályban meghatározott célokra.

Az összeg nagyobbik, 100 millió eurós részéből az online oktatáshoz szükséges táblagépek és más elektronikai eszközök beszerzését támogatják mintegy félmillió rászoruló diák számára.

A sürgősségi kormányrendelet által elkülönített uniós forrásokból 50 millió eurót fordítanak védőmaszkok és fertőtlenítőszerek beszerzésére, 25 millió euróból pedig - kézmosási lehetőséget is biztosító - mobilvécéket vásárolnak azoknak az iskoláknak, amelyekben továbbra sincs vezetékes víz. Az erre fordítandó összeg körülbelül ötezer mobilvécé felszerelésére elegendő.

A 2019-2020-as tanév kezdetén Romániában még 1170 vezetékes víz és csatornázás nélküli iskola működött, ahol a diákok és tanárok udvari latrinákra járnak szükségleteiket elvégezni.

Romániában szeptember 14-én kezdődik a tanév. Azokon a településeken, ahol ezer lakosonként több mint egy koronavírus-fertőzést észleltek az utóbbi két hétben, a távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ha ez a mutató egy és három között van, akkor részlegesen, ha pedig meghaladja a hármat, akkor teljes egészében az internetre költöztetik az oktatást. Ha a jelenlegi járványügyi helyzet nem változik, az intézkedés az iskolák mintegy tíz százalékát érintheti.

MTI