1. liga: zsinórban harmadszor lett bajnok a CFR

2020. augusztus 4.

Zsinórban harmadszor, összesen hatodszor nyerte meg a kolozsvári CFR a román bajnokságot, miután hétfő este idegenben megverte kihívóját, az Universitatea Craiovát.

A román szövetség vezetése egyedülálló módon oldotta fel a hazai játékosok koronavírus-fertőzése miatt elmaradt Astra Giurgiu–Craiova mérkőzés és az európai kupák éjféli nevezési határideje okozta dilemmáját: bajnoki döntőnek nevezte ki a Craiova (44 pont) és a címvédő CFR (46) összecsapását, hosszabbítást és tizenegyesrúgásokat rendelve el döntetlen esetére.

Az óvatosság végül feleslegesnek bizonyult, mert a CFR hátrányból is nyerni tudott. Hiába szerzett gyorsan vezetést Dan Nistor átlövésével a Craiova, a kolozsváriak két középső védő, Paulo Vinícius és Kévin Boli fejes góljaival, majd Ciprian Deac büntetőjével megfordították a találkozót, és higgadtan kibekkelték a hátralevő időt.

Az erdélyi csapat ráadásul a koronavírus-fertőzött edzője, Dan Petrescu nélkül is meg tudta nyerni hat nap alatt játszott utolsó három találkozóját, és ezzel belépett a román liga legsikeresebb vidéki klubjainak sorába: az aradi UTA és a temesvári Ripensia végzett még hat-hat alkalommal az élen.

Mivel a többi romániai futballmérkőzéshez hasonlóan ez a találkozó is zárt kapus volt, a CFR szurkolói csak a kolozsvári teraszokon, a kivetítők és tévék előtt ülve izgulhattak kedvenceik sikeréért. A legfontosabb kellékek azonban itt sem hiányoztak, minden gól és a lefújás után is égtek a görögtüzek, majd a csapat stadionjának közelében, a Fellegváron is rendeztek egy díszkivilágítást.

A CFR hat bajnoki címe közül ez az első, amelyet nem Kolozsváron biztosított be a csapat, a korábban 2010-ben, 2018-ban és 2019-ben is hazai pályán ünnepelhetett, 2008-ban és 2012-ben pedig a városi rivális Universitatea otthonában szerezte meg az aranyérmet.

1. liga, felsőházi rájátszás, 10. forduló:
Universitatea Craiova–CFR 1–3 (Nistor 10., ill. Vinícius 36., K. Boli 56., Deac 77. – 11-esből).

Nemzeti Sport