A koronavírust is összemosta a székelyföldi autonómiával Klaus Johannis román államfő

2020. július 31.

Klaus Johannis román államfő szerint az ellenzéki PSD és a parlamenti többség többi pártja - köztük az RMDSZ - szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a PNL kisebbségi kormányát.

Az elnök csütörtöki nyilatkozatában azzal vádolta a PSD körül kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig „példátlan cinizmussal” eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor „időhúzással” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

Johannis éles támadást intézett a PSD ellen és politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának - tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának - vádjával igyekezett lejáratni.

Johannis a PSD szemére vetette, hogy „lepaktált” az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

A PSD szóvivője, Lucian Romascanu Johannis nyilatkozatára reagálva úgy értékelte: miután a kormány és az államfő elvesztette a járvány elleni küzdelmet, Johannis józan ítélőképességét is elvesztette. Az elnök szerinte hazugságokkal, a PSD elleni „kínos és fárasztó” vádaskodással próbálja védeni ezt a „bűnös” kormányt, és most már több mint nyilvánvaló, hogy a PNL kormányát le kell váltani, ennek érdekében pedig a PSD bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni.

A PSD ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu szerint pártja augusztusban nyújtja be a bizalmatlansági indítványt Orban Ludovic kormánya ellen. Ciolacu felszólította az ellenzéket, hogy szavazzák meg a PSD bizalmatlansági indítványát.

MTI