Saját maszkviselési szabályát sértette meg a román kormányfő: 200 ezres bírság lett a vége

2020. május 31.

Nem viselt maszkot zárt térben, ráadásul dohányzott is, mindez pedig 3.000 ezer lejes pénzbírsághoz vezetett – adta hírül szombat este a román állami hírügynökség a román miniszterelnökről.

Orban Ludovic kormányfő hivatala elismerte a szabálysértést a Reuters tudósítása szerint, amely még május 25-én történt, aznap volt az 57. születésnapja és összehívott magához az irodájába néhány politikust, akik társaságában rá is gyújtott és nem viselt maszkot. A kép szerint csak a mellette ülő hölgyön volt maszk, igaz az is le volt húzva a szájáról, a többiek esetén az asztalon pihentek a maszkok.

A kormányfő hivatala által kiadott közlemény szerint a román miniszterelnök is ismeri a szabályokat, amelyek mindenkire vonatkoznak a pozíciójuktól függetlenül. Ha a törvényt megsérti valaki, ki kell kényszeríteni a szankciót.

Romániában május 15-én jártak le a 60 napig tartó szigorú kijárási korlátozások, azóta a kötelező maszkviselés van érvényben a zárt tereken belül, illetve a tömegközlekedésen. Egyébként a zárt terekben már 2016 óta tilos a dohányzás, így tehát dupla jogsértés történt.

Jövő hétfőtől már az éttermek külső, szabad része megnyithat szigorú korlátozások alatt. A koronavírus járvány egyébként már 19.133 igazolt esethez vezetett szombatig, és 1.253 haláleset történt.

portfolio.hu