Románia igyekszik felpörgetni a gazdaságot

2020. május 5.

Románia az állami beruházási programokkal, a magánberuházások ösztönzésével és a kényszerszabadságról visszatérők bérköltségének részleges átvállalásával akarja támogatni a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság újraindulását - jelentette be Orban Ludovic kormányfő.

Az ehhez szükséges források előteremtésénél - a költségvetési források az európai támogatás mellett - a lakossági megtakarítások bevonására is számítanak, ennek érdekében meghatározott célú állampapírok kibocsátását tervezik egy „Románok a románokért“ elnevezésű kötvénykibocsátási program keretében.

A kormányfő leszögezte, hogy az általa vezetett jobbközép kabinet szakított az előző szociáldemokrata kormányok fogyasztásra - a kereslet mesterséges növelésére - alapozott gazdasági modelljével, a gazdaság fellendítését a beruházásokra akarja alapozni. Ennek érdekében főleg az infrastruktúra fejlesztésére a GDP 6 százalékának megfelelő összeget terveznek fordítani a következő két évben.

Orban Ludovic felidézte: a május 14-én lejáró rendkívüli állapot idejére a költségvetésből fedezik a kényszerszabadságra küldött egymillió munkavállaló segélyezését. Ezt a támogatási formát a továbbiakban egy másik váltja fel: a bukaresti kormány azt tervezi, hogy átvállalja az állásukba visszatérő alkalmazottak bérköltségének 35 - 41,5 százalékát, vagyis a bérek adó- és járulékterheit. A román kormányfő azt ígérte: az ötven évnél idősebb munkanélküliek, illetve a pályakezdő fiatalok alkalmazásának ösztönzésére is külön programot indítanak.

Orban Ludovic szerint kormányának az időben hozott megelőző intézkedésekkel sikerült féken tartania a járvány terjedését. Mint fogalmazott, február 23-a óta 1 millió 279 ezer román állampolgár tért haza külföldről, többségük a legfertőzöttebb európai országokból, ami hatalmas fertőzésveszélyt jelentett. Románia külföldről hazatérő állampolgárai százezreit házi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldte: a kormányfő szerint nem sok országnak volt „bátorsága“ ilyen szigorú óvintézkedéseket hozni.

Amikor Romániában február végén megjelent az első koronavírus-fertőzés, Spanyolországban és Franciaországban is még csak néhány esetről tudtak. Ma Romániában 800 halálos áldozat szerepel a veszteséglistán, míg az említett nyugat-európai országokban 25 ezer - példázta az óvintézkedések hatékonyságát a román kormányfő.

MTI