Koronavírussal fertőződött meg a mezőcsávási öregotthon 12 lakója és 3 ápolója

2020. május 4.

A teszteredmények alapján a mezőcsávási öregotthon 16 lakója közül 12 koronavírussal fertőzött, és az ápoló személyzet 3 tagjánál is pozitívak lettek a COVID-19-teszteredmények.

A Maros megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, Iuliu Moldovan hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Mezőcsáváson lévő öregotthon 16 ápoltja közül 12 COVID-19-tesztje pozitív, kettőé negatív és egy eredmény még bizonytalan. Mindannyian 60 év fölöttiek, több más egészségügyi problémájuk is van. A személyzet tagjai közül háromnak negatív, háromnak pozitív a teszteredménye. A tesztelést annak nyomán kezdték el az öregotthon lakói körében, hogy egyik ápolt COVID-19-re utaló tünetekkel került kórházba, és mint kiderült, valóban koronavírus okozta a tünetegyüttest.

A Maros megyei kórház menedzsere, Daniel Porav-Hodade közölte: a fertőzött személyeket kórházba utalták, állapotuk jó, nincs szükségük lélegeztetőgépre, inkább más betegségeik miatt igényelnek fokozott orvosi figyelmet.

A járványtani vizsgálat folyamatban van, arról még nincsenek információk, hogy milyen úton jutott be a koronavírus a közösségbe.

Porav-Hodade szerint Maros megyében körülbelül ezren laknak idősotthonban, de ez az egyetlen ilyen intézmény a megyében, amelyben felbukkant a koronavírus. Ez az eset azonban arra figyelmeztet, hogy más, jóval nagyobb létszámú öregotthonok is fertőzési gócokká válhatnak, tette hozzá.

Agerpres