A koronavírus-járvány miatt kamatot vágott a román jegybank, kötvényeket is vásárolnak

2020. március 21.

Csökkentette az irányadó kamatot, szűkítette a kamatfolyosót és kötvényvásárlási programot hirdetett a Román Nemzeti Bank pénteki, rendkívüli ülésén. A csomag igen erőteljes, amivel a jegybank mutatja elkötelezettségét a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett.

A jegybank 50 bázisponttal, 2%-ra csökkentette az irányadó kamatszintet, miután a koronavírus-járvány hatásai komolyan veszélyeztetik a román gazdaságot, miközben szűkítette az irányadó kamat körüli kamatfolyosót, amelynek célja a bankközi kamatok (ROBOR) csökkentése.

Egyúttal bejelentették, hogy lejben denominált államkötvények vásárlását kezdik meg a másodlagos piacon, ami igen komoly lépésnek tekinthető, egyúttal erőteljes jelzés, hogy a jegybank valóban mindent meg fog tenni a gazdaság támogatása érdekében.

A jegybank közölte, hogy célja a bankrendszer és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása, és eltérve a szokásos ülésezési rendtől, bármikor bejelenthetnek monetáris politikai intézkedéseket, biztosítva a makrogazdasági stabilitást.

Portfolió