Közegészségügyi Intézet: Az influenza járványszerűen terjed

2020. február 6.

Január 27-e és február 2-a között járványszerűen nőtt az influenzás megbetegedések száma - állapította meg csütörtökön a az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

Az egészségügyi minisztérium közleményt adott ki, miszerint a várt szinthez képest nagyobb az akut légúti fertőzések száma, az influenzás megbetegedések pedig az egész országban felütötték a fejüket, számuk duplájára emelkedett az előző héthez képest. A járványtani szakemberek tehát megállapították, hogy a grippe járványszerűen terjed.

Az egészségügyi tárca azt javasolja a lakosságnak, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a testi higiéniára, köhögéskor, tüsszentéskor tartsanak szájuk elé zsebkendőt, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjenek eleget és végezzenek naponta testmozgást - ez az életforma ugyanis segít a légúti fertőzések, főleg az influenza megelőzésében.

A minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás - teszi hozzá a szaktárca.

Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása és az egészségügyi intézmények teljes személyzetének napi szűrése, valamint maszk, gumikesztyű és védőruha használata úgy a személyzet, mint a látogatók számára - teszi hozzá a szaktárca.

Pénteken elkezdik annak az újabb, 35.000 dózisból álló influenza elleni vakcina-szállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk.

Február másodikáig 1.486.486 személyt oltottak be a betegség ellen - tette hozzá a minisztérium.

Agerpres