Ekkora baki még a román adóhatóságtól is sok

2020. január 31.

A román adóhivatal informatikai rendszere nem alkalmas arra, hogy fogadja azokat az információkat, amelyek a cégektől elektronikusan érkeznek, miközben a hatóság írta elő a vállalatoknak a szükséges fejlesztéseket.

A román pénzügyminisztérium a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) beleegyezését kéri, hogy közvetlen megbízást adhasson egy cégnek az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai fejlesztésére, amely így áprilisra elkészülhetne - idézte Florin Cîţu pénzügyminiszter bejelentését a Maszol.

Az elmúlt két évben az állam arra kényszerítette a magánvállalatokat, hogy bonyolult pénztárgépeket és szoftvereket vásároljanak, de az ANAF még nem áll készen arra, hogy ezeket rácsatlakoztassa saját hálózatára - derült ki a tárcavezető szavaiból.

A megoldás az lehet, hogy a CSAT engedélyével, közvetlen megbízást adnak egy cégnek az ANAF informatikai fejlesztési projektjének végrehajtására, hogy ez a helyzet még tavasszal megoldódjon. A védelmi tanács engedélye nélkül közbeszerzést kellene kiírni, amely hosszas procedúra, és az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem garantált a siker.

napi.hu