Évet értékelt Kelemen Hunor

2019. december 29.

Sikerként értékeli Kelemen Hunor a romániai magyarság mozgósítását az elmúlt év elnök- és európai parlamenti választásain. Az RMDSZ vezetője az erdélyi magyarok évét értékelte.

Jó év áll mögöttünk, rossz pillanatokkal – összegezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a 2019-es év történéseit. Kelemen Hunor úgy értékelte, pártja élt azokkal a lehetőségekkel, amelyeket megteremtett magának. Ferenc pápa erdélyi látogatása és a választások szempontjából sikeresnek, míg a marosvásárhelyi katolikus iskola, Úzvölgye és az anyanyelvhasználatban hozott döntések szempontjából kevésbé sikeresnek értékelte az elnök az elmúlt esztendőt.

Önkormányzati és parlamenti választásra is készül a következő évben az RMDSZ, amely a ’89-es forradalom évfordulóján harminc éves lett.

Bár román nemzetiségűek nagyobb arányban távoznak el az országból, mint a magyarok, és átlagosan több magyar gyermek is születik, az RMDSZ-ben úgy vélik, a következő években fokozottabban kell figyelni az olyan hosszú távú kihívásokra, mint a demográfiai kérdések.

A családpolitika mellett, a fenntartható környezet és az oktatáspolitika tartalmi kérdéseire is kiemelten fókuszálnak a jövőben az RMDSZ-ben.

Hír TV