Mit kell tenni Luca napján?

2019. december 13.

December 13-áról leginkább a boszorkányokat távoltartó varázslatok jutnak az eszünkbe. Egyes országokban december 13-a Szent Lucia, a szembetegek és vakok védőszentjének a napja, és egyben a fény ünnepe. Így lehet, hogy Luca napjának két változata is létezik. Magyar nyelvterületen az úgynevezett sötétluca terjedt el, míg más országokban a világosluca vált hagyománnyá.

Sötétluca rítusai, avagy a gonosz erők és a varázslatok

A sötétluca hagyománya szerint a december 13-i hosszú éjszaka kedvez a sötét oldal képviselőinek, ezért azok a szokásosnál is többet garázdálkodhatnak. A gonosz erőket távoltartandó, ilyenkor végezték a legtöbb varázslást. A teheneket tömjénnel füstölték rontás ellen, a kémény alá pedig boszorkányriasztó seprűt kötöttek.
Szokás volt az úgynevezett lucázás is, amelynek során kisfiúk járták a házakat, és - ugyancsak a rontást megelőzendő - szalmát vagy fatuskót helyeztek a kemencék szögletébe. Megerősítésképpen varázslószövegeket mondtak vagy énekeltek.

A Luca-szék és a boszorkányok

A közhiedelem szerint a boszorkányok magukat hétköznapi lányoknak-asszonyoknak álcázva folytatták áldásosnak nem nevezhető tevékenységüket. Hogy kiszűrjék őket, az emberek december 13-án úgynevezett Luca-széket kezdtek ácsolni, amelynek szentestére kellett elkészülnie. Aki a karácsonyi misén ráállt erre a székre, meglátta a boszorkány szarvait. Aztán szedhette is a lábát, különben a rosszéletű akár szét is marcangolhatta. A menekülő jelentős előnyre tehetett szert mákszemek szétszórásával, ezek felszedegetése ugyanis minden rendes boszorkány elemi kötelessége volt.
Ma már mosolygunk ezeken a rítusokon, pedig a maguk idejében szerves részét alkották az emberek életének. És, ha már itt tartunk, ugyancsak mindenféle tudományos alapot nélkülöző ellenpéldaként következzen egy megtörtént eset: egy december 13-án, pénteken örökbefogadott fekete cica újdonsült gazdájának karácsonyra 180 fokos fordulatot vett az élete - pozitív irányban.

Lucia, a fény szimbóluma

Talán csak véletlen egybeesésről van szó, mindenesetre tény, hogy a Lucia név azt jelenti: a fény útja. Lucia pedig maga volt a mindent megtisztító fény, valamint a fizikai látás és a tisztánlátás szimbóluma.
A III. század vége felé, a szicíliai Siracusában született, előkelő nemesi család sarjaként. Már eladósorban volt, mikor Szent Ágota vértanú megjelent előtte, és megmutatta neki a szeretet felé vezető utat. A lány élete gyökeresen megváltozott, és már nem kívánt hozzámenni a számára kiszemelt férfihoz. A kikosarazott vőlegény a hozomány elvesztése fölötti dühében feljelentette Luciát a helytartónál, aki embereivel együtt kegyetlen módon próbálta őt eltéríteni szándékától. Lucia azonban hajthatatlan maradt, annak ellenére, hogy a kínzások során a szeme világát is elvesztette. Halála után a szembetegek és a vakok védőszentjeként kezdték tisztelni.
Az egyház december 13-át jelölte meg Lucia napjául és egyben a fény ünnepéül, ugyanis a Gergely-naptár bevezetése előtt ez volt az év legsötétebb napja, amely azonban a változtatás lehetőségét is magában hordozta.

Lucia napja skandináv módra

A skandináv államokban évről-évre méltóképpen megünneplik Lucia napját. Egymást érik a nagyszabású rendezvények és partik, amelyeken a szentet egy kiválasztott lány személyesíti meg, gyertyakoronával a fején. Az emberek tradicionális Lucia-dalokat énekelnek. Az ünnepi hangulatot tovább fokozzák a dekorációként használt fenyőgallyak, illetve az ajtókra, polcokra, kandallókra aggatott karácsonyi díszek. Mivel Lucia színe a fehér és a kék, az ünnepi terítéket jellemzően fehér étkészlet és kék szalvéták alkotják. Lucia napja az egyetemisták és főiskolások előkarácsonya is, hiszen az igazi karácsonyt már mindannyian szeretteik körében töltik.

femina.hu

Ezt olvasta?
Óriási elismerés: a budapesti Advent Bazilika lett Európa legszebb karácsonyi vására
Akkora karácsonyi ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz
A Mikulás felkészült a karácsonyi képeslapok fogadására
Advent – A második vasárnap angyala
27 apró trükk, hogy elkerüld a súlygyarapodást az ünnepi szezonban
Advent huszonnégy ablaka