INS: 3082 lejre nőtt szeptemberben az országos nettó átlagbér

2019. november 7.

3.082 lejre nőtt szeptemberben az országos nettó átlagbér, ez augusztushoz képest 38 lejes (1,2%-os) emelkedést jelent - tájékoztatott csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A bruttó átlagbér 5.041 lej volt, 60 lejjel (1,2%-kal) több, mint augusztusban.

A legmagasabb nettó átlagbér (7.108 lej) a számítástechnika ágazatában volt, a legalacsonyabb pedig (1.762 lej) a konfekcióiparban.

A tavalyi év szeptemberéhez képest idén szeptemberben 14,7%-kal nőtt az országos nettó átlagbér.

Augusztusban a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat meg egyéb juttatásokat (pl. utalványokat) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfele elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben, 21,8%-kal, a kőolaj - és gáztermelés ágazatában nőttek a nettó bérek, a legnagyobb csökkenést, 5,2%-ot, a fémbányászatban regisztrálták.

Az állami szektorban nőttek a nettó átlagbérek augusztusban, tekintve, hogy ismét kifezetésre kerültek olyan juttatások, amelyek nem járnak a vakáció és szabadság idején, derült még ki az INS közleményéből.

Agerpres