Egyre közelebb a borravaló megadóztatása

2019. október 15.

Kedvezően véleményezte a szenátus pénzügyi bizottsága Eugen Teodorovici pénzügyminiszter tervezetét, amely szerint a vendéglátó egységek fel kell ezután tüntessék a pénztárszalagon a vendégektől kapott borravalót.

A tervezet tisztázza a borravaló fogalmát is, amely az a pénzösszeg, amelyet a vendég önszántából ad a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban.

Amennyiben a parlament megszavazza a javaslatot, a vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér előbb a számlát viszi ki, amelyen külön választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is: a vendég kijelölheti majd a számlán, hogy a végösszeg 10-15 százaléka között mekkora összeget fizetne borravaló gyanánt. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel kell tüntetnie azt a vendégeknek utólag kivitt nyugtán is.

Az indoklás szerint Romániában nagyon elterjedt a borravaló intézménye a vendéglőkben és italozókban, és az így gazdát cserélő pénzek jelentős összeget tesznek ki. A javaslatot első fórumként a szenátus fogja tárgyalni.

Agerpres