Egy tanulmány szerint Romániában tarolnak az éttermek

2019. augusztus 26.

A lakosság vásárlóerejének növekedését jelzi, hogy egyre több éttermet és más vendéglátó egységet is nyitnak Romániában - tájékoztatott egy tanulmányra hivatkozva a Ziarul Financiar gazdasági napilap.

Romániában megháromszorozódott az éttermek száma. Egy jól képzett, jó nevű étteremben dolgozó pincér pedig egy hónap alatt akár 1.000 eurót (4.700 lejt) is kereshet kizárólag a borravalókból.

Az országban az átlagfizetés jelenleg havi 3.100 lej, egy átlagos szakács ezzel szemben 1.500 eurót, egy szakmájában elismert szakács pedig több mint 2.500 eurót is kereshet - írta még a Ziarul Financiar.

Az éttermek számbeli növekedéséhez hozzájárult többek között az elmúlt időszak jelentős mértékű romániai béremelése, a külföldön dolgozó román vendégmunkások hazahozott/hazaküldött keresete és a szürke-, illetve feketegazdaság is - olvasható még a tanulmányban.

A Kereskedelmi Kamara hivatalos adatai szerint a vendéglátó egységek által kibocsátott pénztárblokkok alapján az éttermek forgalma 2018-ban 11,2 milliárd lej (2,4 milliárd euró) volt, ami vendéglátó egységenként átlagosan 900.000 lejt jelent éves szinten.

Rádió Gaga