Eugen Teodorovici szerint elkerülhetetlen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése

2019. augusztus 6.

Ellenkező esetben ugyanis kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna az ország ellen, mert nem hozta törvénykezését összhangba az Európai Unió irányelveivel.

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét ez év szeptember 1-jétől ezer szálanként 483,74 lej lejről 503,97 lejre emelik, mert jelenleg - az Európai Unió irányelvétől eltérően - a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó nem teszi ki a súlyozott átlagos kiskereskedelmi eladási ár (16,8 lej/csomag) legalább 60 százalékát. Az irányelvet legkésőbb 2017. december 31-éig alkalmaznia kellett volna Romániának - állítja a minisztérium.

Az indoklás szerint a cigaretta jövedéki adójának növelése ebben az évben 159,4 millió lej, a következő évben 699,6 millió lej, 2021-ben pedig 857,4 millió lej pluszjövedelmet hoz a költségvetésbe.

Ugyanez a rendelet növeli a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is. Az indoklás szerint a tervezet nem támogatja az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, a bejövő plusz jövedelmet pedig az oktatásra és egészségügyre fordítják.

Az intézkedés kezdeményezői szerint az Európai Unióban a felnőtt népesség 52%-a túlsúlyos, és ebből az arányból 17% elhízással küzd. Aggasztó adatok vannak a gyermekkori elhízásról is, amelynek jelentős következményei vannak.

A pénzügyminisztérium becslése szerint a magas cukortartalmú üdítőitalok jövedéki adója 320 millió lejes pluszbevételt jelent a költségvetésnek.

Az üdítőitalt gyártók és forgalmazók országos szövetsége ezzel szemben 'diszkriminatívnak és aránytalannak' nevezte a tervezett intézkedést és rámutatott, hogy az üdítőitalok átlagosan egy felnőtt napi kalóriabevitelének csupán 3%-át teszik ki, és szerinte úgy tűnik, hogy az adókivetés egyetlen célja az állami költségvetés bevételeinek növelése.

Agerpres