Cseke Attila: a sürgősségi rendelet évtizedekkel visszaveti Romániát a kisebbségi jogok tekintetében

2019. június 26.

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyvet - nyilatkozta szerdán az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila, aki szerint a jogszabály kisebbségi jogok tekintetében a kilencvenes évekbe veti vissza Romániát.

A szenátor rámutatott, a parlamenti munka során kidolgozott törvénykönyvjavaslathoz az RMDSZ törvényhozói közel száz módosítást fogalmaztak meg, amelyek közül számos rendelkezés garanciát jelentett volna a nyelvi jogokra és bővítette volna azokat. 'Amit szakmai munkával és politikai támogatással sikerült elérnünk a parlamentben, azt a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, és kitörölte a tegnap tárgyalt változatból' - idézi az RMDSZ közleménye a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásáért felelős parlamenti különbizottság tagját. Cseke hozzátette, bár a kormány azt az álláspontot képviseli, hogy Románia modellország a kisebbségi jogok tekintetében, "a sürgősségi rendelet a megszerzett nyelvi jogokat is eltörli, olyan jogokat, amelyeket 13 éve hatályban lévő törvény szentesít'.

A szenátor felidézi, hogy a közigazgatási törvénykönyv tervezetét féléves szakbizottsági munka után megvitatta és elfogadta a parlament, azonban az ellenzéki pártok alkotmánybírósági óvást emeltek ellene, így nem léphetett érvénybe.

'Értesüléseink szerint az RMDSZ által javasolt és a nyelvi jogokra vonatkozó egyetlen előírás, amely benne maradt a kormány által elfogadott változatban, arról rendelkezik, hogy anyanyelvű formanyomtatványok segítsék ezután az önkormányzati ügyintézést, bár azok elfogadtatását lényegesen megnehezítették' - mondta el Cseke Attila.

A rendelet a parlament elé kerül jóváhagyásra.

'Az RMDSZ nem ért egyet a sürgősségi kormányrendeletek útján eszközölt törvénymódosítással. Ma ismét beigazolódott, hogy a széles körű parlamenti vita és megalapozott szakmai munka jó tervezeteket, a kormány sürgősségi rendeletekkel hozott döntései pedig súlyos hibákat eredményeznek. A parlamenti munka során az RMDSZ ismét beterjeszti módosításait, harcolni fogunk a nyelvi jogokért' - nyomatékosította a frakcióvezető.

Agerpres