Péter Ferenc: Rendet kell tenni az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében!

2019. június 19.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, Péter Ferenc szerint a marosvásárhelyi alakulatban olyan feszültségek vannak, amelyeket gyorsan, hatékonyan és eredményesen meg kell oldani. Mint fogalmazott, Marosvásárhely jelentősége túlmutat a város közigazgatási határain. Ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy „Erdély legnagyobb magyar közösségének érdekei veszélybe kerüljenek azért, mert néhány helyi politikust szűklátókörűvé tettek a saját politikai ambíciói“.

„Az RMDSZ legfőbb feladata, hogy segítsen a magyar embereknek érdekeik képviseletében és érvényesítésében. (...) A marosvásárhelyi, Maros megyei emberek érdekeiért nem alkudozni kell, hanem józan érvekkel tárgyalni, és ha ez nem elég, mert így is kisebbségben vagyunk, akkor szövetségeseket találni az igazunk vagy az ügyünk mellé. Csak olyan kompromisszumokat kell és lehet felvállalni, amelyek a közösségi igényeknek eleget tesznek és azok szempontjából vállalhatók“ - írta Péter Ferenc.

Hozzátette: két évtized után ma már pontosan tudjuk, hogy Marosvásárhely polgármesterének és csapatának a magyar közösség igényei, elvárásai sosem voltak fontosak! Kijelentései nem voltak többek olcsó lózungoknál, gesztusai teátrális megnyilvánulásnál. Egyedüli célja volt, hatalmi pozíciójának, gazdasági befolyásának megőrzése.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szerint ma minden jel arra mutat, hogy jövőre tényleg váltás, változás következhet be a városvezetésben. Kulcskérdés azonban, hogy ez kivel valósul meg? Mint fogalmazott, számára egyértelmű: a változás „mi magunk kell, hogy legyünk“. 20 év „Florea időszak” után csak így lehetünk biztosak abban, hogy a váltásnak mi kiváltói és ösztönzői leszünk, nem annak puszta szemlélői. (...) A marosvásárhelyi magyarság ismét erős és egységes politikai közösség lehet. Az odavezető utat azonban az RMDSZ politikusainak kell kikövezniük. Ez pedig egy olyan nemzeti minimum, amelynek bármilyen jellegű veszélyeztetése nem járhat következmények nélkül - írta még szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

Rádió Gaga