A román atomerőmű projektnél gondot okoz a Duna vízállása

2019. május 9.

A román kormány előzetes megállapodást írt alá szerdán a China General Nuclear Power Corporation kínai vállalattal a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a kínai vállalatnak kellene megépítenie a 3-as és 4-es reaktorokat.

Az egyeztetések már 2013-ban elkezdődtek, akkor szándéknyilatkozatot írt alá a két ország kormánya, majd egy évvel később az ázsiai vállalat kötelező érvényű ajánlatot tett le a 3-as és 4-es reaktor megépítésére kiírt versenytárgyaláson. Azóta a tárgyalások elakadtak, így csak most írták alá az előzetes megállapodást.

Az egyeztetések két évvel ezelőtti megszakadásakor úgy tűnt, hogy végleg elakad a folyamat, de az elmúlt két évben felgyorsultak az események - mondta Anton Anton energiaügyi miniszter az aláírás alkalmából. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy az idén a román és a kínai kormány aláír egy egyezményt, és ha minden a tervek szerint halad két-három év múlva elkezdődhet a két reaktor megépítése.

A román ellenzéki média szerint nehézséget okoz, hogy a Dunában nincs elég víz négy reaktor hűtéséhez, ezért a beruházásnak igen magas költségei vannak, így a befektetők is plusz garanciákat kérnek a román kormánytól. A média szerint emiatt húzódtak el a tárgyalások.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel az atomreaktorok az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezik. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.

MTI