20 lejre emelnék az élelmiszerutalványok értékét Romániában

2019. április 11.

20 lejre emelnék az élelmiszerutalványok értékét Romániában, miután a kezdeményezők szerint a jelenleg legtöbb 15,18 lejt érő jegyek értéke nem elég, hogy a dolgozók ebédet vásároljanak azokkal a vendéglátó egységekben.

A hatályos törvény módosítását kezdeményező képviselők szerint egy ebéd átlagára 21,40 lej. Mint fogalmaztak, az állam és a munkáltatók közös felelőssége, hogy a dolgozók tisztességes ebédhez jussanak a munkanapokon.

Nyomatékosítják ugyanakkor, hogy Romániában az élelmiszer-utalvány értéke az egyik legalacsonyabb európai szinten, megközelítőleg 3,21 euró, messze lemaradva például Spanyolországtól és Franciaországtól, ahol ez az érték 11 euró körül van, de még Görögországtól is, ahol 6 eurót ér az utalvány.

A vendéglátóipari egységek is nyernének ezzel, nőne a forgalmuk, vendégkörük, ezáltal fejlesztésre is tudnának fordítani.

Jelenleg több mint 2.100.000 alkalmazott részesül élelmiszer-utalványokban, azaz a dolgozók csaknem fele, mondják még a kezdeményezők.

Az ügyben a szenátus az első megkeresett ház, a képviselőház lesz a döntő fórum. Amennyiben a parlament elfogadja a módosító javaslatot, az a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napján lépne érvénybe. Ekkortól majd egy élelmiszerjegy 20 lejt érhet.

Agerpres