Három évtizedes késéssel ítélhetik el Ion Iliescut a forradalom ügyében

2019. április 8.

Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt az 1989 decemberi forradalom ügyében vádat emelt a legfőbb ügyészség katonai ügyészi részlege Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfőn jelentette be, hogy megkezdődik a per a forradalom ügyében, miután a nyomozati anyagot az általa vezetett intézmény katonai ügyészi részlege elküldte a bírói testület elé.

Lazăr közölte, hogy a katonai ügyészek által összeállított nyomozati anyag 12 kötetet, összesen 3280 oldalt tesz ki. Az ügyiratcsomó összesen 3300 kötetes, ebből 2030 kötetet 2016. június 13-a után állítottak össze.

A legfőbb ügyész ugyanakkor bocsánatot kért az ügyben folyó nyomozás elhúzódása miatt.

A legfőbb ügyészség katonai részlege 2018. december 21-én jelentette be, hogy bűnvádi eljárást indított Ion Iliescu volt államfő, Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes, Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Emil (Cico) Dumitrescu, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) volt tagja ellen, az 1989-es forradalom ügyében - tájékoztatott pénteken az intézmény.

'A vizsgálat megállapította, hogy a teljes katonai és politikai hatalmat közvetlenül a Ion Iliescuból, Silviu Brucanból, Victor Atanasie Stănculescu és Nicolae Militaru tábornokokból és Gelu Voican Voiculescuból álló Nemzeti Megmentési Front Tanácsa gyakorolta' - írja a legfőbb ügyészség közleményében.

Az ügyészség szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a védelmi és belügyi egységeket 1989. december 22-én 16 órától a CFSN-nek rendelték alá. A CFSN fontos politikai és katonai döntéseket hozott, amely egy előre megszervezett csoport politikai hatalomátvételét és legitimálását készítette elő - írja a dokumentum.

'E cél elérésének érdekében december 22-ének estéjétől, a CFSN-nek alárendelt Legfelsőbb Katonai Tanács koordinálásával, diverzióval és rémhírkeltéssel, széleskörű megtévesztési akciót indítottak. (...) A négy vádlott közvetlenül is részt vett a diverzió- és rémhírkeltésben' - állítja a vádhatóság.

'A vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a kialakított terrorista veszély általános pszichózisában egymásnak ellentmondó katonai parancsokat adtak ki, az egységek kaotikusan, egymás ellen tüzeltek,1989. december 22-30. között összesen mintegy 12.600.000 golyót lőttek ki' - sorolják az ügyészek.

A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2.150 személy megsebesült.

'Ez sokkal tragikusabb következményekkel járt, mint a december 17-22. közötti megtorlás' - mutatnak rá az ügyészek.

A diverziók és álhírek olyan állapotokat alakítottak ki, amelyben egy színleges bűnügyi per nyomán kivégezték a diktátorházaspárt.

'Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu vádlottak közvetlenül, a televízió adásában és közleményeiken keresztül hozzájárultak a terrorista pszichózis kialakításához, és a Ceauşescu házaspár kivégzéséhez vezető diverzió megszervezéséhez' - írja még a közlemény.

Ugyanakkor Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka, a december 22-éről 23-ára virradó éjszaka az otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelte a katonai egységeket, amely 48 ember halálát okozta, köztük nyolc civil személyét, további 15 személy súlyosan megsebesült. December 23-án levétette a boteni-i ezred helikoptereinek piros-sárga-kék felségjelzését, és emiatt tüzet nyitottak rájuk, több személy megsebesült - állítják az ügyészek.

Agerpres