A kormány elfogadta az állami költségvetés tervezetét

2019. február 8.

A kormány mai ülésén elfogadta az idei állami költségvetést és a társadalombiztosítás költségvetését. Erről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter tájékoztatta a sajtót. A pénzügyminiszter hozzátette: a költségvetés tervezetét még a mai nap folyamán elküldik a parlamentnek.

A tárcavezető szerint a minisztérium honlapján közzétett eredeti változathoz képest történtek módosítások, miután a tervezetet megbeszélték a Gazdasági és Szociális Tanáccsal, a Pénzügyi Tanáccsal és más társadalmi szereplőkkel.

Teodorovici elismételte az idei költségvetés-tervezet sarokszámait: 1.022,5 milliárd lejes nemzeti össztermék (GDP), ami 5,5%-os növekedést jelent 2018-hoz képest, 5.163 lejes bruttó átlagbér és átlagosan 5,28 millió alkalmazott.

A miniszter „rendkívül fontosnak“ nevezte, hogy a jelenlegi kormány mandátuma idején, három év alatt 33%-kal nő a nemzeti össztermék, és idén átlépi az 1.000 milliárd lejes küszöböt.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormánykoalíció erőfeszítésének eredményeként az államháztartás GDP-arányos hiánya 2,55% alatt marad, amivel eleget tesznek a Maastrichti Szerződés vonatkozó előírásának.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint idén 49,65 milliárd lejt, azaz a GDP 4,86%-át fordítják beruházásokra, ez 45 százalékkal több, mint 2018-ban.

Mint fogalmazott, a közlekedési minisztérium jelentős összeggel, hatmilliárd lejjel, azaz 74,4%-kal kap többet, mint tavaly.

Szerinte rekordösszeg jut a helyi önkormányzatoknak is, amelyek 47,9 milliárd lejből gazdálkodhatnak, ez 19,3%-kal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor náluk marad a jövedelmi adó teljes összege, amit 22,2 milliárd lejre becsülnek a tavalyi 15 milliárd lejhez képest.

Agerpres