Egymást vádolja a jegybank és a nagyobbik kormánypárt a lej brutális gyengülése miatt

2019. január 25.

A PSD vezetősége szerint a Román Nemzeti Bank (BNR) a valutatartalék felhasználásával meg kellene akadályozza a román fizetőeszköz értékvesztését, a jegybank szerint azonban a PSD-ALDE kormány elhibázott intézkedései miatt csökkent az ország iránti befektetői bizalom.

Mindeközben gazdasági elemzők figyelmeztetnek: főként a bankok számára múlt év végén bevezetett kapzsisági adó miatt gyengült jelentős mértékben a lej.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap szerint a lej brutális értékvesztése miatt jelentős mértékben megnőtt az euró iránti lakossági kereslet, amely ugyancsak a román fizetőeszköz gyengülésének kedvez.

Közben pénteken újabb negatív rekordot döntött a román fizetőeszköz díjtétele. A Román Nemzeti Bank kora délután ismertetett hivatalos árfolyama szerint 1 euró 4,7648 lejbe kerül, ami 0,17 százalékos gyengülést jelent a legutóbbi árfolyamhoz képest.

Mint ismert a lej euróhoz viszonyított árfolyama hétfőn lépte át a lélektaninak számító 4,7-es szintet, miután hétfőn 1 euró 4,7081 lejbe került.

Rádió Gaga