Illem a karácsonyfa körül

2018. december 23.

Adni jó! Ezt tartsuk szem előtt amikor vásárolni indulunk és ne kutyafuttában, kétségbeeséstől hajtva az utolsó pillanatban vásároljunk össze valami felesleges kacatot. Bármilyen furcsa is, az ajándékozásnak megvannak a maga íratlan szabályai.

Ajándék-etikett. Ez persze nem véresen komoly, de mindenképpen hasznos lehet, hogy kimutassuk tiszteletünket egymás iránt. Először is szánjunk időt arra, hogy kigondoljuk, mivel lephetnénk meg kedvesünket, barátunkat, családtagjainkat. Ne magunknak vásároljunk! Nem biztos, hogy a mi szívünk vágya mást is örömmel tölt el. Az ajándék akkor okoz igazán örömet, ha személyre szóló, ha azt sugallja, hogy aki adta, ismeri a másikat. Az ő öröme pedig a mi ajándékunk.

Az ajándék legyen személyre szóló, de ne személyeskedő! Ne ajándékozzunk fittnesszbérletet a párunknak, ha úgy gondoljuk, hogy egy kis testedzésre lenne szüksége, mert sértődés lesz az ajándékozás vége. Ha lehet, ne akarjunk üzenni az ajándékkal – kivéve természetesen, ha a pozitív érzéseinket szeretnénk közvetíteni. Például egy jegygyűrű üzenete valószínűleg örömmel fogja eltölteni az ajándékozott félt.

Előfordulhat, hogy kedvesünket intim holmival lepjük meg - ezt semmiféleképpen se adjuk át családi körben. Várjuk meg, amíg kettesben maradunk, és akkor nyújtsuk át. Ha fehérneművel vagy egyéb ruhadarabbal szeretnénk meglepni a párunkat, nagyon körültekintően vásároljunk, és legyünk tisztában a méretekkel is.

Távoli rokonoknak, kollégáknak általában nehéz személyre szóló ajándékot venni, de azért igyekezzünk kerülni a sablonokat. Tartsuk észben, kinek mit ajándékoztunk, mert igazán kellemetlen negyedszerre is vázát ajándékozni a nagynéninek, és csíkos sálat az unokahúgnak. A kollégák esetében kerüljük a nagyon személyes ajándékokat, mert vagy nem találjuk el a szíve vágyát, vagy pletykákra adhat okot. Némi humorral persze lehet fűszerezni az ajándékozást, de vigyázzunk, ne legyen sértő!

Pénzt ajándékozni az egyik legudvariatlanabb gesztus! Kerüljük el, még akkor is, ha tudjuk, hogy az illetőnek bizony nagy szüksége lenne a segítségre. Ezt megtehetjük máskor, más alkalommal, de karácsonykor nagyon illetlen! Könyvet vagy CD-t csak akkor ajándékozzunk, ha ismerjük a másik ízlését. Egy-egy látogatás alkalmával nyugodtan feltérképezhetjük, milyen könyvek, CD és DVD-k sorakoznak a polcon, így elkerülhetjük azt a kellemetlenséget is, hogy már egy meglévő darabbal lepjük meg az ismerősünket.

A csomagolás legalább olyan fontos, mint maga az ajándék. Sose használjuk fel kétszer ugyanazt a csomagolópapírt. Ha lehet, minden évben változtassunk, keressünk más mintát, más szalagot, más díszítést. Nem feltétlenül szükséges, de mellékelhetünk üdvözlőkártyát is az ajándék mellé.

Várjuk ki a megfelelő pillanatot! Lehet, hogy már alig várjuk, hogy lássuk a kedves arcát, amikor kibontja a plüssmedvés mamuszt a papírjából, de uralkodjunk a türelmetlenségünkön. Adjuk meg a módját. Az ajándékozás pillanata legyen meghitt és hangulatos, hogy megkoronázza az ünnep varázsát.

És végül ne felejtsük el semmi esetre sem, hogy az ajándékozás önzetlen dolog. Az „Ugye tetszik?” kérdés a világ egyik legfeleslegesebb formalitása, hiszen kellemetlen helyzetbe hozza a másikat. Ne saját kreativitásunk önigazolását keressük a szeretet ünnepén, hanem adjunk örömöt a másiknak, pusztán az öröm kedvéért. Szóljon a pillanat arról, akit éppen megajándékozunk, és ekkor kaphatjuk el a karácsony igazi pillanatát. Bármilyen sablonos is a felismerés, az önzetlenség egyetlen szikrája is bőven elég kárpótlás az egyébként szemellenzős világban. Tartsuk ezt szem előtt. Ezek után már mindegy is, hogy mit veszünk, vagy készítünk egymásnak, csak szeretettel történjen minden.

Mert valahol mégis csak erről a közhelyes dologról szól az egész.

Deluxe Magazin