Furcsa ötletet dobott be az elvándorlás ellen Eugen Teodorovici pénzügyminiszter

2018. november 29.

A román tárcavezető az uniós alapjog korlátozásával oldaná meg a munkaerő elvándorlását. Szerinte be kellene vezetni az Európai Unió valamennyi országában azonos időre szóló, nem meghosszabbítható munkavállalási engedélyt. A tárcavezető már az uniós kollégáival is megosztotta ezt az elképzelést.

Teodorovici szerint azért volna szükség erre a megkötésre, mert amíg egy román vendégmunkás újra és újra munkavállalási engedélyt kap egy országban, addig sosem fog visszatérni a hazájába. "Maximum öt év, aztán viszontlátásra, menj egy másik országba munkát keresni" – foglalta össze a lényeget a miniszter.

Javaslata nem aratott osztatlan sikert: az ellenzék lemondásra szólította fel.

Teodorovici később Facebook-oldalán magyarázta, hogy az elképzelésébe az akut romániai munkaerőhiányról szóló vitában avatta be a parlamenti képviselőket, amely azért alakult ki, mert több százezer román fiatal hagyta el az országot az utóbbi években. Mint írta, nem az a célja, hogy korlátozzák a román munkavállalók lehetőségeit más tagállamokban, hanem hogy egyensúlyt érjenek el és a román érdekeket helyezzék előtérbe.

"Sosem fogom megkérdőjelezni az alapvető szabadságjogokat, amelyeken az unió alapul" – jelentette ki, de hozzátette: fel kellett hívnia a figyelmet arra, hogy Romániában gyengül a gazdasági növekedés és a fejlődés a kivándorlás következményeként.

hvg.hu