Popa: továbbra is taníthatják a tanítók a román nyelvet, de változik a prioritáslista

2018. szeptember 10.

Továbbra is taníthatják a tanítók a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban, de változik a prioritáslista, amely alapján elosztják ezeket az órákat, és ezután a szaktanárok élveznek elsőbbséget - nyilatkozta hétfőn Valentin Popa tanügyminiszter.

A csíkszentdomokosi iskolában tartott tanévnyitón részt vevő tárcavezető hangsúlyozta: azért hozta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, miszerint az elemi osztályokban is szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet, hogy a kisebbségi iskolák tanulói jobban elsajátíthassák az állam nyelvét. Mint fogalmazott, számos megkeresés érkezett nagykövetek, tanügyminiszterek, sőt az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Navracsics Tibor részéről is, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket e cél érdekében. Nemrég a Hargita Megyei Tanács elnöke is közölte, panaszt emelt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a minisztérium nem tesz semmit azért, hogy a kisebbségi diákok jobban megtanuljanak románul - indokolta az intézkedést a tárcavezető.

Popa ugyanakkor rámutatott, a kormányrendelet nem jár leépítésekkel, és nem befolyásolja a kötelező heti óraszámot.

„Nincsenek kizárva a tanítók, csak változik a prioritási sorrend, amely szerint leosztják ezeket az órákat. A tanítók már nincsenek monopolhelyzetben, a szaktanárok élveznek elsőbbséget. Ugyanez történt a testneveléssel, a vallásórákkal és az idegennyelv-órákkal is, ezek alól is mentesültek a tanítók. Akkor sem voltak szaktanárok már az első naptól kezdve, mint ahogy most sincsenek mindenütt, de dolgozunk rajta“ - tette hozzá a miniszter.

A csíkszentdomokosi iskolában - több más erdélyi tanintézethez hasonlóan - fehér karszalagot viseltek a pedagógusok a tanévnyitón a kormány intézkedése elleni tiltakozásképpen. Fehér szalagot viselt az eseményen részt vevő Korodi Attila RMDSZ-es képviselő is, aki beszédében úgy fogalmazott, a szaktanárok jó szándéka nem vonható kétségbe, de az egyetemen nem tanítják meg nekik a módszertant, amely alapján az elemi osztályokban zajlik az oktatás. Csak Hargita megyében 200 romántanárra lenne szükség a magyar elemi osztályokban, ezért fennáll a veszély, hogy „az erre felkészített tanítók helyett olyanok tartsák a románórákat, akiknek nem ez a mesterségük“ - magyarázta Korodi.

Agerpres