Szeptembertől újra működhet a marosvásárhelyi magyar nyelvű katolikus gimnázium

2018. augusztus 10.

A román oktatási minisztérium ideiglenes működési engedélyt adott az iskolának, ezzel egy több éves ügy végére kerülhet pont.

Az intézkedéssorozat háttere mögött egy több mint egy évtizedes egyházi visszaszolgáltatási ügy állt, ami végül oda vezetett, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség tavaly szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy 2016-ban kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva.

Az ügy az évek során román-magyar kérdéssé is vált. A megszüntetés után jogi patthelyzet alakult ki a diákok helyzete körül, amit csak egy miniszteri rendelettel lehetett feloldani, erre azonban sokat kellett várni. Az RMDSZ azonban most azt közölte: szeptembertől újraindulhat a tanítás az intézményben, ugyanis az oktatási minisztérium kibocsátotta csütörtökön a tanintézet ideiglenes működési engedélyét.

Az RMDSZ tájékoztatása szerint a miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

MTI, HVG.hu