Brit és lengyel után román polgárból van a legtöbb Nagy-Britanniában

2018. május 25.

A munkát kereső román polgárok áradatának következtében Nagy-Britanniában a román lett a britek és a lengyelek utáni legnagyobb nemzeti csoport.

A hivatalos statisztikák szerint   2016-2017-ben a szigetországban élő román állampolgárok száma 25 százalékkal emelkedett és elérte a 411 ezret. A 65,2 millió britanniai lakosból 6,2 millió nem bit állampolgár élt az országban, ez egy év alatt négy százalékos növekedést jelent.

A BBC beszámolója szerint a Nagy-Britanniában élők, ám nem ott születettek száma 9,4 millió, három százalékkal több, mint egy évvel korábban. A külföldi állampolgárok kétharmada érkezett valamelyik EU-s tagországból, a magyarok száma 98 ezer. A legnagyobb nem brit nemzeti csoport a lengyel, létszámuk eléri az egymilliót. A harmadik helyen az írek állnak, 350 ezerrel, őket az indiaiak követik 346 ezerrel.

A brit kormány célja, hogy minden évben százezer alatt tartsa a betelepülők éves számának növekedését. Az adatok azt mutatják, hogy a Brexit ellenére Nagy-Britannia továbbra is népszerű bevándorlási célpont. Míg korábban olyan becslések láttak napvilágot, amelyek szerint az EU-s polgárok kezdenek elfordulni az EU-ból távozó Nagy-Britanniától, a most közzétett adatok azt mutatják, hogy az utóbbi 12 hónapban kétszer annyi – negyven ezer – EU-s polgár kért brit állampolgárságot, mint egy évvel korábban.

Ez arra utal, hogy a szigetországban élő EU-s polgárok jó része biztos akar lenni abban, hogy a kilépés után sem kell elhagynia az országot.illetve, hogy a hatóságok nem korlátozzák a nekik járó juttatásokat.

hvg.hu