Három gátat építettek a Maros Hunyad megyei szakaszán a szennyezés megakadályozására

2018. április 16.

A Fehér megyei Bezsán település mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, telepítettek három felszívó gátat a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a randóti hőerőműből pénteken ömlött a folyóba.

A ma reggeli adatok szerint az olajfolt nem látható egyértelműen, elképzelhető, hogy a Fehér megyei Alkenyérre telepített gát felszívta a szennyeződést.

A környezetvédelmi őrség és a Hunyad megyei vízgazdálkodási igazgatóság szakemberei szerint a szennyezés szemmel nem látható, azonban mintát vettek a vízből, ugyanakkor továbbra is készültségben állnak - mondta Hunyad megye prefektusa.

Fabius Kiszely azt mondta, a Maros Hunyad megyei szakaszán nem figyeltek meg halpusztulást és egyéb szennyezésre utaló jelet sem, így elképzelhető, hogy a felsőbb folyásra telepített felszívó gátak megakadályozták az olajfolt terjedését.

Az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette a 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

Agerpres