Kilőtt a román kiskereskedelem

2018. április 5.

Az idei első két hónapban 8,3 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 8,7 százalék volt. A növekedés főként a nem élelmiszerek értékesítésének köszönhető, amely 11,1 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladásának volumene 8,2 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladás 3,7 százalékkal bővült.

Februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5 százalékkal nőtt az előző év második hónapjához képest, ugyanakkor januárhoz mérten 3,3 százalékos visszaesést jegyeztek.

A kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában 2016 óta nő látványosan azt követően, hogy a kormány adócsökkentést, bér- és nyugdíjemelést hajtott végre.

2016-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene 13,5 százalékkal bővült, tavaly ugyan lassult a növekedés, de még mindig két számjegyű volt, elérte a 10,7 százalékot. A gazdasági elemzők a fogyasztás további lassulására számítanak idén. A belföldi fogyasztás volt az elmúlt két évben a román gazdasági növekedés fő hajtóereje.

MTI