Újraindult a sókitermelés és a turisztikai tevékenység a parajdi sóbányában

2018. február 28.

A sztrájkolók megegyeztek az Országos Sóipari Társaság (Salrom) vezetőségével és hozzájárultak egy megállapodás aláírásához. A parajdi sóbánya igazgatója, Seprődi Zoltán szerint ismét dolgoznak a kietermlési részlegen, és a turisztikai tevékenység is újraindult.

A sztrájkolók küldöttsége kedden találkozott a Salrom vezérigazgatójával, Matei Dumitruval. A tárgyalások eredményeképpen aláírtak egy írásbeli megegyezést, és felfüggesztették a sztrájkot.

A sóbánya szakszervezetének vezetője, Kelemen József arról tájékoztatott, hogy a megállapodás értelmében a Salrom vezetősége nem kér kártérítést a munkabeszüntetés okozta elmaradások miatt, ugyanakkor megígéri, hogy meghatározatlan idejű munkaszerződést köt 13 olyan dolgozójával, akiknek eddig záros határidejű szerződésük volt. Bérnövekedést is ígért a sóipari vállalat vezetősége, ennek mértékéről azonban Kelemen nem tudott nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy „még nem számolták ki“.

A parajdi sóbánya vezetőcseréjére vonatkozó követelésről Kelemen József azt mondta: a Salrom vezérigazgatója ígéretet tett, hogy kiértékeli a bányaigazgató tevékenységét, és 45 napon belül választ ad a leváltására vonatkozó kérésre.

A parajdi sóbányában február 22-én kezdődött el a sztrájk. A bányászok a bérek közti egyenlőtlenségek megszüntetését, az alapfizetések 20 százalékkal való emelését és a vezetőség leváltását követelték. A sószállítmányok nem érkeztek meg a megrendelőkhöz, ez az utak karbantartásában is gondokat okozott. A sót csak kedden, február 27-én kezdték el ismét szállítani a parajdi sóbányából, miután Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus arra figyelmeztette a bányászokat és a bánya vezetőségét, hogy a sószállítás felfüggesztése nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Agerpres