A román Transgaz megvásárolta a moldovai Vestmoldtransgazt

2018. február 28.

A román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz megvásárolta a Moldovai Köztársaság azonos tevékenységet folytató vállalatát, a Vestmoldtransgazt - jelentette be Pavel Filip moldovai kormányfő.

A moldáv miniszterelnök hivatalában fogadta Viorica Dancila román kormányfőt. Közös sajtótájékoztatójukon Filip közölte: a moldovai hatóságok az Eurotransgazt - amelynek egyedüli részvényese a román Transgaz - hirdették ki a moldovai állami vállalat privatizációs eljárásának nyerteseként.

A moldovai vállalat magánosítását 180 millió moldáv lejért (9 millió euró) hirdették meg, és feltételként szabták meg a befektetőnek, hogy a következő két évben 93 millió eurót költsön beruházásokra, ami körülbelül azonos a Jászvásár és a moldovai Ungheni közötti gázvezetéknek a moldáv fővárosig, Ksinyovig történő kibővítési költségével.

Filip megállapította: Románia ezzel a lépéssel is bizonyította, hogy komolyak a szándékai Moldova energiabiztonságának megteremtését illetően. Gazdasági elemzők szerint a Vestmoldtransgaz privatizációját azzal a céllal indították el a moldovai hatóságok, hogy felgyorsítsák a Iasi-Ungheni gázvezeték kibővítését Chisinauig. A Iasi-Ungheni gázvezetéket 2014 nyarán avatták fel a román és a moldáv hatóságok, de még mindig nem működik teljes kapacitással.

MTI