Jó éve volt tavaly a román iparnak

2018. február 12.

Elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhetően 2017-ben nyolc százalékot meghaladóan nőtt Románia ipari termelése – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az ipari termelés gyors növekedése tavaly az egyik fő hajtóereje volt a román gazdasági növekedésnek is.

Tavaly 8,2 százalékkal nőtt Románia ipari termelése az előző évhez képest.

A növekedés főként a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek teljesítménye 8,9 százalékkal bővült, a kitermelő ágazatoké 5,9 százalékkal, a villamos- és hőenergia, a gáz termelése és szolgáltatása 1 százalékkal nőtt.

Decemberben éves összehasonlításban 7,9 százalékkal nőtt az ipari termelés, ugyanakkor novemberhez képest 14,1 százalékos visszaesést mértek.

Az INS szerint az iparvállalatok árbevétele 11,7 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez viszonyítva. A román ipari megrendelések is csaknem 13 százalékkal emelkedtek az előző év végéhez képest.

Az ipar adja a román bruttó hazai termék (GDP) mintegy egynegyedét. 2016-ban 1,7 százalékkal nőtt a termelés, így tavaly ismét jól teljesített az ipar, és a belföldi fogyasztás után a második fő hajtóereje volt a várhatóan 6-7 százalékos román gazdasági növekedésnek.

MTI