Behúzta a féket a román építőipar

2017. november 14.

Az első kilenc hónapban 6,5 százalékkal csökkent a román építőipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

Elemzők szerint a tavalyi és az idei építőipari termelési adatok azért gyengék, mert a román kormány visszafogta a közberuházásokat, hogy az államháztartási hiányt GDP-arányosan 3 százalék alatt tudja tartani a béremelések és adócsökkentések mellett.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés az építőiparban 8,3 százalékos volt. A karbantartási munkálatok volumene 21,6 százalékkal, a generáljavításoké 19,1 százalékkal csökkent. Az új építményeknél 1,4 százalékos volt a növekedés.

Az ipari létesítményeknél 25,8 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene mintegy 12,4 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 82,9 százalékos növekedést regisztráltak.

Szeptemberben az építőipari termelés 14,5 százalékkal esett vissza a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerinti érték 11,7 százalékkal volt kisebb. Tavaly a román építőipari termelés 4,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

MTI