Száguld a román ipari termelés

2017. október 12.

Az év első nyolc hónapjában 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,9 százalék volt.

Az első nyolc hónapban a feldolgozóipar 8,9 százalékkal bővült, a kitermelőipar 5,2 százalékkal teljesített jobban, a villamos- és hőenergia, valamint a gáz kitermelése és szolgáltatása 1,8 százalékkal nőtt. Augusztusban az ipari termelés 10,3 százalékkal nőtt a tavalyi nyolcadik hónaphoz viszonyítva.

A statisztikai intézet a héten közölte, hogy az első nyolc hónapban 12,2 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele a vizsgált időszakban 10,8 százalékkal bővült.

Az ipar adja a román bruttó hazai termék (GDP) mintegy egynegyedét. A román ipar az idén ismét jól teljesít. Tavaly 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a megelőző két évben folyamatosan lassult a növekedése. A bukaresti kormány az idén 5,6 százalékos GDP-bővüléssel számol.

MTI