Tombol a tél az erdélyi havasokban

2017. október 9.

A havazás miatt minden túraútvonalat lezártak a Bucsecs- és a Csukás-hegységben, helyenként egyméteres a hóréteg vastagsága.

A Prahova megyei hegyimentő-szolgálat közölte, 1.500 méteres magasság fölött jelentős mennyiségű hó hullott, az Omu-csúcson 80 centiméteres a hóréteg vastagsága, de a hófúvások következtében helyenként eléri az egy métert is. Ezért ideiglenesen minden olyan túraútvonalat lezártak, amelyet a hideg időszakban tilos használniuk a túrázóknak.

A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága 23 centiméter, helyenként pedig egyméteres hótorlaszok alakultak ki - tájékoztatott közleményében az Argeş megyei hegyimentő-szolgálat.

A turistaösvények továbbra is nyitva vannak, de akik túrázni indulnak, megfelelően szerelkezzenek fel, vigyenek magukkal hágóvasat, jégcsákányt, síbotot és elemlámpát is, ugyanis ebben az időszakban már korábban sötétedik.

A gépkocsivezetőknek azt tanácsolják a hegyimentők, hogy téli gumiabroncs, hólánc, lapát és csúszásgátló nélkül ne vágjanak neki a Transzfogarasi útnak.

A hegyimentők szerint a Fogarasi-havasokban nincs lavinaveszély. A következő napokban felmelegedés várható, így a hó egy része vélhetően elolvad.

Agerpres